grillimess ajutine header 1130x300

Eesti Grillimessi - Grillima! veebimessi toimumise aeg ja koht

Avatud 12 kuud ja 24 tundi ööpäevas: www.grillimess.ee, sissepääs tasuta

Barbecue-ahi

Tänapäeval peetakse nii grillimise kui ka barbecue kodumaaks Ameerikat. Seal kannab igasugune kodune grillipidu nime barbeque, lühendatult BBQ või lihtsalt Q. Sama nimetuse all tuntakse ka üha populaarsemaks muutuvat küpsetusviisi spetsiaalses BBQ-ahjus. Barbecue kogub populaarsust ka eestlaste hulgas ja paljudes koduaedades on barbecue juba niisama loomulik tegevus kui grilliminegi.

Õiget BBQ-d tehakse spetsiaalses BBQ-ahjus. BBQ-ahjusid on mitmetes mõõtmetes – ülisuurtest kuhu mahub loom korraga sisse kuni miniatuurseteni sh. ka kokkupandavaid.

BBQ-ahjul on eraldi kütte- ja küpsetuskolle. Küptsetuskoldes asub veevann, mis aitab summutada leegi põletavat kuumust ja annab lisaniiskust. Veevanni kohal asub küpsetusrest liha jt. toiduainete jaoks.

Osadel BBQ-ahjudel on küttekolde peale ehitatud nn. wok-pann, kus on võimalik praadida grillvorste ja liha, valmistada wokrooga või kuumutada mop-kastmeid.

Enamus BBQ-ahjudest on kahe korstnaga, sest ühe korstnaga ahjus ei jaotu kuumus ja suits ühtlaselt. Kütte ja küpsetuskollet ühendab üldjuhul üks suitsulõõr, mis suubub küpsetuskolde keskkohta, et suits jaguneks ühtlaselt.

BBQ-ahju köetakse kuivade puudega, soovitatavalt kooritud lepapuuga. Kuumust annab leek, mitte süsi.

Osadel BBQ-ahjudel on eraldi suitsukast, mis täidetakse vee, lepalaastude, üritde, vürtside, luuviljaliste puude okste jms. Nii saab anda lihale aromaatset maitsesuitsu.

BBQ-ahjus on küpsetamise käigus niiske ja suitsune keskkond ning küllalt madal temperatuur (ahju sisetemperatuur ca 100 kraadi).

Küpsetamise ajal pintseldatakse liha/kala spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega (mopiga), mis annab lihale maitset ega lase sel ahjus kuivada.

BBQ-liha ei saa pruuni pealispinda nagu grillides, kuid on see-eest mahlane, mõnusa suitsumaitse- ja lõhnaga.

BBQ-ahjus küpsetatud liha kvaliteedinäitajateks on maitse, pehmus/küpsus, välimus ja suitsuring (st. liha ristlõikel näha olev nn. suitsuääris).