Estonian Burger Factory

R0004 ebf google

Tunnustatud 5.2.2015: Tunnustus R0004
Tunnustajad: Priit Toomits, Sven Rosenstok, Leena Laidinen, Erkki Laidinen.
Fotod: Kutt Niinepuu
  Tekst: Auris Rätsep

Burgerirestorani EBF (lühendatult) nimi on eksitav, sest selle järgi võiks arvata, et tehases toodetakse masstoodangut, aga siin majas see nii ei ole: kes on käinud, need teavad ja kes veel ei ole, siis tehke seda kindlasti. EBF on avatud iga päev kell 12-22.

Hea toit sünnib rõõmsal meelel

Peremees Martin on alati heatujuline. Ei mäleta, et Eesti uuema aja rahvaliku kvaliteetburgerikultuuri massidesse toomise vaimne isa oleks kunagi mossitanud või klientidega suheldes tujust ära olnud. Nõukaajal öeldi, et kui inimesel on pidevalt rõõmus nägu ees, siis on kaks võimalust: tal on mittetöised tulud (oli selline väljend) või siis rikas sugulane Ameerikas. Tulu on Martini perefirmal silmnähtavalt töine ja Ameerikas on mees toiduvalmistamise kultuuri omandanud aastate jooksul erinevates restoranides töötades. Kahtlaselt õnnelike nägudega on ka restorani töötajad, kellest vähemalt üks osutub bugerikuninga pojaks ja ilmselt pärib isa burksiimpeeriumi.

Korralik juustuburger on kõige alus, pakutakse ka steiki

Grilliliidu tunnustuskomisjoni saabudes ei tee Martin pikka juttu, vaid teatab burgeriloomingu, mida meile tutvustada kavatseb: Korralik juustuburger olevat kõige alus, selle peale ja ümber saab ehitada mida iganes, kuniks kulinaarne fantaasia otsa saab. Teisena esitletakse meile tuunikala steik'iga burgerit ja kolmandaks mega-giga-super-hüper-suurt Meat Lover burgerit, mis on menüüs uustulnuk. Viimane sisaldab lausa nelja erinevat liha: veisekotlet, picanhat (veis), peekonit ja pulled porki (rebitud sealiha). Lisaks plaanib Martin tutvustada abasteik'i, mida küll iga päev ei pakuta, aga kui küsida ja olemas on, siis ikka saab. Veiseliha tuleb Martini sõnul Liivimaa Lihaveisest ja kuna EBFi kliendid on nõus kvaliteetse toidu eest maksma, siis pole põhjust tundmatu päritolu ja seepärast ka odavama "turulihaga" mängida.

Edu pant: Hea asukoht ja kvaliteetne toit käsikäes

Martin Aule selgitab: "Koha leidsime juhuslikult, kuulutuse peale. Remondi tegime oma pere oma kätega kuni mööblini välja, seepärast pole me siia sisse pannud mitte ainult raha ja vaeva, vaid ka hinge. Kui seda on ka toidust tunda, siis ongi OK. Rahvast on jätkunud juba esimesest päevast ja hiljuti taasavatud Kosmose IMAX kino annab ainult hoogu juurde. Kurb on öelda, aga nädalavahetustel võib juhtuda, et soovijad ei mahu restorani ära. Istekohti on meil 44, lisaks mõned taburetid. Suveks proovime linnaga kaubale saada, et saaksime mõned istekohad ka maja ette. Parkimine on ukse ees ja maja taga tasuline nagu Tallinna kesklinnas ikka. Esimesed 15 minutit parkimist on siiski rahata, kuid selle aja jooksul valmib ainult üks nimetus burgerit: Triple Thin Cheeseburger. Toitude nimed on meil jah ainult inglisekeelsed, kuigi toorainena kasutame põhimõtteliselt Eesti kraami, nii ka joogipoolel: pakume kodumaist ökoteed ja Eesti väiketootja Lehe õlut. Tehasetoodangust pakume A.Le Coqi. Burgeri juurde sobib humalane õlu muide suurepäraselt!"

Sibul on targalt valitud

EBFi menüüs on päevapakkumine sellistest roogadest, mida varem menüüs ei ole olnud, see on vajalik, et inimesed saaksid ka uut ja huvitavat maitsta. Veiseliha päritolust juba rääkisime ja selgub, et lammas saabub siia restorani poest, aga mitte Uus-Meremaalt, vaid ikka Eesti lammas. Turult tulebi siiski midagi ka: punane sibul. "See on peen värk, sest sibul peab meil olema täpselt valitud, sellest lõikame burksi vahele 2 rõngast ja thats it!", selgitab Martin.

Kvaliteetsel toidul on hind

Odavaima burgeri saab EBFis kätte hinnaga 6.50€, kusjuures ka kukkel on valmistatud käsitööna, mitte masstoodanguna. Kalleima burgeri nimi on üllatuslikult "Väike Müü", mille soetamiseks tuleb letile panna 14€ ja mis sobib hästi suurema söömaga meestele. Muumiteemalisel burgeril olevat lausa oma kindel tarbijaskond, kes ainult seda tellivadki. Meat Lover saab uue tulijana olema ka suur ja vägev. Samuti on omad fännid suitsusel barbecue-burgeril, kuhu sageli küsitakse lisana ka peekonit. Naked-buger on endiselt popp, see on burger ilma saiata, mitte kokk püksata, millest sai on asendatud rukola-peedi-kirsstomati salatiga. Koguseliselt müüakse kõige rohkem klassikalist juustuburgerit, selgitab Martin.

Ka saia tuleb osata grillida

"Juustupallid, sibularõngad ja salatid on meil ka menüüs. Kartulit "Vinetta" kulub kuni 35 kg päevas, ideaalne friikate kartul on teadaolevalt "Idaho", aga seda Eestist ei saa. Maitseained tulevad Santa Mariast, aga peterselli, tüüümiani, rosmariini kasutame värskelt. Oleme maitsestamise tooteid toonud ka välismaalt, viimati Mallorcalt. Saia grillime, see muudab selle mõnusalt krõbedaseks. Oleme mõelnud, et võiks saiale ka spetsiaalse mustri peale põletada, seda on Eestis ka varem tehtud, aga saia põletamine rikub selle maitse ära. Tulekul on täistera ja gluteiinivaba, nisujahuta kukkel, mis klientidele meeldib ja vajalik on, sellega peame kaasa arenema. Happy Hour on meil maailma lihtsaim: Kolm õlut kahe hinnaga.", annab Martin läbilõike köögisaladustest.

No Coke? Miks?

Päris mitmes korralikus burgerikohas Eestis ei müüda Coca-Colat. Miks? Vastab Martin Aule (vandeseltslaslikult ja vaikselt): "Nad tahtsid, et kõikjal ja igal pool oleksid nende logod, sisuliselt oleksime ehitanud oma rahadega siis Coca Cola reklaamrestorani, aga see ei ole meie eesmärk. Tuleb tunnistada, et inimesed on virisenud sel teemal, aga mis teha ja sellepärast sööki ostmata lahkunud ei ole veel keegi."

Köök nagu grillipood

Köögis on esindatud erinevad grilliaparaadid. Küpsetuskeskuse uhkuseks on kahtlemata Big Green Egg — massiivne, ilus ja suurepäraste küpsetusomadustega keraamiline söegrill. Söena kasutatakse köögis kvaliteetset, Eestis toodetud Grillon BBQ sütt, mis on ka Grilliliidu ametlik võistlussüsi. Gaasigrille on siin nii klassikalist kui ka suur plaadiga grill, millega Martin tegi kulinaarseid mehetegusid juba Kadrioru-päevil. Siinkohal võiks andagi ühe vihje neile, kel plaanis grilli osta, aga ei tea millist täpselt: tulge EBFi ja vestelge siinsete grillimeistritega, siin on kõik aparaadid ja kogemus olemas.

Pudilõugadele pudipõlled, mitte pudeliõlled

Enne kui lauda istume, tuuakse meile pudipõlled. Need on Prantsuamaalt, kiidab Martin. Idee on superhea, sest kui tuled valge särgiga lõunat sööma, siis võid olla kindel, et särk on valge ka siit lahkudes, mitte kirju või täpiline. Ja naljakas on see vaatepilt ka, eriti põlle ette sobitamisel tuleb kasutada lihtsat loogikat, mitte fantaasiat. Pudipõllesid kasutavad siin majas nii lapsed kui täiskavanud. Martini sõnul tellis need talle Tšaikovski peakokk, kuna need sobivat teemasse hästi ja on praktilised. Nii on.

Juustupallide kuningas elab siin

Nüüd hakatakse meile maitsmiseks roogasid lauda serveerima ja sellest kulinaarsest küllusest räägivad fotod paremini kui kirjutatav tekst. Erilise tähelepanu osaliseks saavad käsitsi valmistatud suured juustupallid, need on siin tõesti maitsvad ja kohevad. Üle pika aja tunnen, et juustupall on tõeliselt värske ja juustumaitseline, seda peab ise proovima! "Hetke pärast hakkame kohapeal ka ketšupit valmistama, praegu pole lihtsalt jõudunud veel, aga materjal on juba olemas", teatab Martin meie juustupallide kiidulaulu lõpetuseks. Grilliliidu fotograaf ei jäta lisamata, et juustupallid on siin nii head, et ta teeb austuseks igast pallist personaalse portreefoto. Martin räägib veel plaanidest ja et ka sandwich'e hakatakse varsti menüüs pakkuma.

Vähem netti, rohkem elavat suhtelmist!

Suppi siin majas ei pakuta ja internet ei ole ka au sees. Mõlemat majaseadust kinnitavad vastavad sildid. "Internetiga on see teema, et jube on vaadata kuidas näiteks noor pere tuleb sööma ja selle asemel, et omavahel muljetada ja kasvõi toidu üle arutleda, istutakse tuima näoga nutitelefonis ja näpitakse seda. Ma küll näeksin rohkem seda, et inimesed omavahel rohkem suhtleksid, kasvõi einestades, muul ajal teed niikuinii tööd ja oled hõivatud. Sellepärast me sellist veidi napakat internetivabadust siin propageerimegi", naerab Martin. Grilliliidu komisjoni liige Priit teab seepeale rääkida loo kuidas Iisraelis olevat üks restoranipidaja pannud välja lausa auhinna, et kui suudad restoranis oma telefoni mitte näppida, siis saad arvest -50% discounti. Kui see restoran pankrotti pole läinud, siis näpitakse seal edukalt tänaseni.

Magustoiduga on "jama"

"Magustoiduga on see jama, et valmistame kohapeal käsitsi ja hingega vahvleid suurepärase jäätisega, aga paljud ei jaksa meie magustoitu süüa", selgitab Martin. Grilliliit kinnitab seda, sest pead ikka olema päris kõva söömaga kui jaksad EBF'i burgeri nahka pista ja siis veel vahvlitoredus sinna otsa. Aga maitsev on see vahvel küll, seda kinnitame ka, paras on kahepeale süüa. Kohviga on siin ka vahvellikult vahvad lood, nimelt kohvimasinat majas ei ole. Musta kulla austajatele serveeritakse siin vana head presskannu-kohvi ja pole sel häda midagi — trendikad espressosõbrad saavad retro- ja nostalgialaksu, igatahtes!

Maja kroonjuveel - külastajate kätepesula

Tänapäeval oleme harjunud, et nooblites söögikohtades on ka vastavalt särav tualetisisustus. EBF'i puhul tuleb siinkohal mängu huumorimeel ja leidlikkus — tulge ja veenduge ise, tõsiseks jääda on võimatu, aga käed saate puhtaks küll.

Eesti Grilliliidu tunnustuskomisjonil pole sõnu

Enne Tunnustuse dokumendi üleandmist arutasime õues, et see, mida siin burgerirestoranina korda saadetakse on ikka liig mis liig: burgerist on saanud siin majas tippteos ja EBF'i külastus ongi nagu kulinaarne burgerimuinasjutt —- kõik on läbi mõeldud ja ka vastavalt teostatud. Kui leiate, mille üle viriseda või mida paremini teha, siis kirjutage ka meile: liit@grilliliit.ee.

"Otsustasime komisjoniga parenduste-arenduste ettepanekute dokumenti sel korral mitte täita ja söögikohale üle anda, sest see leht oleks sellisel juhul lihtsalt tühi", võttis meie külaskäigu pidulikult kokku tunnustuskomisjoni esimees Priit Toomits kui raamituna Eesti Grilliliidu Tunnustuse Martin Aulele ja tema meeskonnale üle andis. Need sõnad on ühele grilliroogasid pakkuvale toidukohale ülim tunnustus. Kui EBF osaleks Eurovisioonil, siis ütleksime üheskoos uhkelt: Estonian Burger Factory — 10 points!

Tulge ja veenduge ise!

Vaata galeriid Google Photos keskkonnas